Första dejt tips

63 olika aktiviteter att utföra under en dejt - Förslag på roliga aktiviteter för en dejt

Okej, det är dags för en dejt, men ni har inte bestämt vad ni ska göra ännu. Bra – här är ett par tips som kan hjälpa er att planera er första (eller andra eller tredje) dejt.

Jag har skapat en samling olika saker man kan göra. Vissa är helt kostnadsfria, andra är enkla, medan andra kan kräva lite mer ansträngning. Några är perfekta att göra på en första dejt, medan andra passar bättre på en andra eller tredje dejt.

Och det finns inga regler som säger vad som är bra att göra på en dejt – välj något som båda känner sig bekväma med och tycker är roligt.

Till sist har jag tre förslag:

  • En dejt ska utlösa starka känslor! En första dejt är inte tänkt att vara en intervju där ni bedömer om ni är gjorda för varandra – det är istället ett tillfälle att skapa känslor och attraktion. Försök att planera en levande dejt, som är rolig, spännande eller äventyrlig, för att skapa känslor. Ni kan lära känna varandra mer när ni träffas andra eller tredje gången.
  • Ge datumet ett tidsfönster. Det är inte nödvändigt, men det kan vara en bra strategi att sätta upp en tidsgräns för datumet. Det ger ett naturligt slut för mötet, vilket har flera fördelar. För ett första dejt bör en eller två timmar räcka.
  • Ställ in hemmamötet. För att säkerställa att ni båda känner er bekväma, rekommenderar vi att ni inte går hem till varandra på första dejten. För att undvika obehagliga situationer är det bäst att träffas på en offentlig plats första gången.

OK, låt oss byta ämne. Här är 63 saker som man kan göra på en dejt. Lycka till!

1. Inomhusklättring 🧗

Det finns ett stort utbud av klätterväggar över hela Sverige. Att prova på inomhusklättring är en bra första dejt som garanterar att ni får puls och adrenalinpåslag.

2. Standup 🎤

Gå och njut tillsammans av standup! En skrattfest är det bästa sättet att lätta på stämningen, och det finns inget bättre än standup för detta.

3. Laserdome 🔫


Laserdome är ett populärt ställe som finns i många städer i Sverige. Om ni båda har bevarat barnasinnet är detta ett fantastiskt ställe för en dejt. Utmana varandra, använd varandra som skydd och ta över kontrollen från de andra barnen som spelar. Det här är en avkopplande och rolig aktivitet som är perfekt för att få igång konversationen.

4. Gokart 🏁

Ge er själva en kick som får er hjärtan att slå hårt! Sätt på er full gas!

5. Biljard 🎱


Få upp en öl och ställ dig vid biljardbordet för att njuta av en chill och stimulerande upplevelse.

6. Minigolf ⛳

Om det är lämpligt väder kan ni prova på att gå och spela minigolf. Det passar både som första, andra eller tredje dejt.

7. Museum 🖼️

Går ni inte så ofta ut och dejtar, kan ett museum, konstgalleri eller fotoutställning vara ett perfekt val om ni båda har ett intresse för konst.

8. Nöjesfält 🎢


Om ni har modet att utmana er själva, så ta chansen att besöka ett nöjespark. Det kommer säkert att väcka starka känslor när ni åker de häftigaste berg- och dalbanorna. Det blir lättare om ni bor i närheten av Stockholm (Gröna Lund) eller Göteborg (Liseberg).

9. Shuffleboard 🍻

Shuffleboard är ett populärt spel som blivit alltmer vanligt de senaste åren och kan hittas på pubar och sportbarer. Ta ett glas vin/öl och ha kul med din dejt och se vem som vinner.

10. Spela bowling 🎳


En klassisk aktivitet som kan vara ett trevligt sätt att tillbringa tid med någon på första dejten. Det kan kännas ganska klyschigt, men det är också ett kul sätt att ha det roligt. Det är inte nödvändigt att lära känna någon på djupet på första dejten, så det är inte det viktigaste.

11. Frisbeegolf 🥏

Numera finns det en frisbeegolf-bana i de flesta svenska städer, så passa på att njuta av en frisbee-dejt i det fina vädret.

12. Geocaching 🌲

Gå på äventyr tillsammans och leta efter "skatter" som är utplacerade med hjälp av en GPS-enhet (smartphone)! Varför inte göra detta som ett sätt att uppleva både spänning och underhållning på er första dejt?

13. Gå på match 🏟️


Om ni gillar sport, kan det vara kul att gå och se en match inom fotboll, handboll eller hockey, osv.

14. Stjärnskådning 🔭

Har någon av er en kikare eller ett teleskop så ta chansen att gå ut en kväll när himlen är klar och se alla stjärnor och stjärnbilder. Det kan bli en underbar, romantisk stund.

15. Utsiktsplatser 🏞️


Sök på webben efter utsiktsplatser i närheten av din stad för att finna några bra alternativ. Det är både lagom aktivt och äventyrligt.

16. Hiking 🥾


Om väderförhållandena är gynnsamma så kan ni lämna stan för en utflykt. Upptäck de bästa vandringslederna i närheten och börja gå!

17. Sporta 🏓

Finns det mycket olika sporter att prova på tillsammans som badminton, pingis, tennis, squash och så vidare, eller något helt nytt som ni aldrig har gjort innan?

18. Spelhall 🕹️


Upplev barndomsminnen genom att besöka en spelhall. Det är mycket mer roligt än vad du tror att ta sig en titt på olika arkadspel.

19. Bada 🏊

Om det är sommar kan ni ta ett dopp tillsammans. Om det är vinter kan ni ge er ut och vinterbada tillsammans.

20. Gå på en lägenhetsvisning 🏠

Kanske inte den mest traditionella idén för en första dejt. Men att checka in ett hus tillsammans kan göra dejten lite annorlunda och rolig.

21. Åk skridskor ⛸️


Testa att åka skridskor. Ju sämre du är på det, desto mer kul kommer du att ha.

22. Middag/lunch/brunch 🍽️

Detta är inte min personliga favorit. Men, om rätt förutsättningar skapas kan det bli mycket trevligt.

23. Ses över en kaffe ☕

Ta en kaffe tillsammans och lär känna varandra är ett vanligt sätt att börja en dejt. Men om du har haft mindre lyckade kaffedejter i bagaget så kan du prova att göra något nytt. Annars finns risken för att ni båda sitter och bedömer varandra intensivt.

24. Ta ett glas vin/öl 🍷


Detta är också ett vanligt första möte. Om du är nervös kanske ett glas vin skulle hjälpa till att släppa spänningen, som kan vara till nytta för mötet. Ett annat alternativ är att du och din dejt skulle ta med er på en barrunda. Ni skulle välja två olika barer, där du föreslår två ställen och din dejt skulle komma med ytterligare två. Detta blir lite mer aktivt än att bara sitta och prata.

25. Ta en promenad 🚶

Gå ut på en promenad är en billig och enkel dejting-aktivitet. För vissa kan det vara lättare att börja prata medan de är ute och går, jämfört med att sitta vid ett café.

26. Mata fåglar 🦆

Bringa några brödsmulor (eller frön) och fodra duvor, änder och andra fåglar i en park.

27. Besök en lekplats 🚸


Väck till liv barnen inom er och besök en mer omfattande lekplats! Det är ett udda och originellt sätt att dejta, men om ni är lite modiga så prova det! Det blir mer kul än man tror. PS. Det är enklare om lekplatsen inte är fullproppad med barn.

28. Quiz 🍻

Är ni sugna på att tävla? Då är det bara att gå på pubquiz. Det är en rolig och enkel aktivitet som kan väcka tävlingsandan hos er.

29. Boule 👴

Uppmuntra äldre i er att ta del av den växande trenden med boule! Boule har blivit en populär aktivitet på sistone, och finns nu på ett flertal barer och restauranger. Det är en stillsam men rolig upplevelse.

30. Picknick 🍇


Håll en picknick i en park eller annan grön miljö, det är en tradition som ofta kan skapa en mysig stämning.

31. Bio 🎥

Gå på bio är inte det bästa sättet att dejta, men det kan vara lämpligt vid vissa tillfällen.

32. Gör drinkar 🍸

Kanske inte det perfekta för en första dejt, men när ni börjar känna er mer bekväma kungemålet kan ni söka upp recept för lite mer utmanande drinkar och sedan utmana varandra i att blanda dem.

33. Paddla kanot 🛶


Om ni är sugna på att vara ute och ha kul så är paddling i orange flytväst en bra aktivitet. Ni kommer att få träna på att samarbeta när ni glider omkring på vattnet.

34. Djurpark 🦁

Gå till en djurpark, till exempel Skansen i Stockholm, Slottsskogen i Göteborg eller Folkets park i Malmö för att titta på djuren, särskilt reptilerna om du är intresserad av dem.

35. Laga mat 🧑‍🍳

Att umgås och laga mat tillsammans är ett roligt sätt att tillbringa tiden. Välj ett tema eller ett nytt recept som ni aldrig prövat förut. Ni kan också ha kul med att baka tillsammans.

36. Ölprovning 🍺

Testa att smaka på öl, vin eller whiskey. Det kostar något, men det kommer att bli ett kul och minnesvärt äventyr (beroende på hur mycket man provar).

37. Ta en cykeltur 🚴


Gör en utflykt tillsammans och trampa iväg till ett mål som ni har valt. Använd era egna cyklar, hyrcyklar eller elsparkcyklar för att ta er dit.

38. Aktiviteter i er stad 🏙️

Granska vilka evenemang och aktiviteter som är tillgängliga i din stad. Använd Facebook och andra evenemangs-kalendrar för att hitta informationen.

39. Tälta 🏕️

På en första dejt är det inte så vanligt att tälta i skogen, men när ni börjar bli mer bekanta och känna varandra så kan det vara ett härligt äventyr. Om ni vet hur man gör så bör ni försöka tända en eld för att förstärka stämningen. Det kan inte bli bättre än så!

40. Karaoke 🎤

Beroende på hur modiga ni är, bör några glas vin göra att ni släpper era nerver. Sjung med glädje och känn er bekväma.

41. Escape room 🗝️

Escape rooms har blivit populära i många städer. De kan vara riktigt spännande, och ibland till och med lite skrämmande. För det mesta kräver det att man är flera, men det finns även escape rooms som är anpassade för två personer. Tyvärr är de ofta ganska dyrt.

42. Gå på konsert 🎵

Gå på ett livemusikarrangemang, vare sig det är en stor arena eller en mer intima spelning.

43. Improvisationsteater 🎭

Teater, eller bättre än så, improvisationsteater, kan vara ett bra val för ett dejt-äventyr.

44. Science center ⚗️

Finnes det ett antall så kallade "science centers" over hele Sverige som kan være et perfekt sted for en date. Kom ikke for mye opp i alderen, men fokuser heller ikke på det. Tom Tits i Södertälje, Universeum i Göteborg, Science Center i Malmö, Innovatum i Trollhättan og Teknikens hus i Luleå er eksempler på slike steder.

45. Löprunda 🏃


Gå till gymmet eller ta en löprunda för att få upp pulsen. Forskning har visat att man blir mer benägen att tycka om andra när man är fysiskt aktiv. För att läsa mer om ämnet, kolla in den här DN-artikeln.

46. Plocka bär och svamp 🍓

Om ni letar efter en stillsam dejt och vill ha något för att göra, så kan ni plocka bär eller svamp när ni vandrar runt i skogen. Detta ger er en mer aktiv upplevelse än om ni bara hade gått en promenad.

47. Brädspelscafé 🎲

Om ni båda är intresserade av brädspel finns det många städer som har brädspelscaféer som kan vara en bra dejt-aktivitet.

48. Botanisk trädgård 🌳


Ta en promenad till en botanisk trädgård eller park. Det kan bli en mysig stund.

49. Besök IKEA 🛋️

Finns det ett IKEA i närheten av er, ta då en utflykt dit och spana in inredningsstilen. Få inspiration och lär dig mer om din partners smak.

50. Soluppgång eller solnedgång 🌇

Att planera in en romantisk dejt inkluderar att välja en lämplig plats med en vacker utsikt för att njuta av en solnedgång eller soluppgång.

51. Träffa ett medium 🃏


Ok, det här är inte ett bra sätt att börja en första dejt. Kanske inte en andra eller tredje heller. Men även om ni inte känner att det är något för er, så kommer det med största sannolikhet att bli en dejt som ni kommer minnas för resten av livet.

52. Gå en kurs 🧑‍🏫

Du kan lära dig ett stort antal olika ämnen, som till exempel yoga, vattenyoga, målning, keramik och hantverk.

53. Besök en marknad 🌯

Gå runt på en marknad, loppis, street food market eller något liknande.

54. Trampolinpark ⏫


Det är dags igen att väcka barnet inom er – ta en tur till en trampolinpark! Ni kommer att öka medelåldern i lokalen, men det spelar ingen roll – ni kommer att ha en helt fantastisk tid tillsammans.

55. Gå ut med hunden 🐶

För att utföra detta föreslås det att antingen någon av er har en hund, eller att ni besöker en kennel eller ett djurhem om det finns något sådant i er stad.

56. Turista ℹ️

Upplev din hemstad som en turist! Ta tillfället i akt och gör klassiska turist-aktiviteter tillsammans.

57. Besök en skivaffär 💿


Gå till en äkta, traditionell skivbutik. Det är ett bra sätt att fördjupa er musikintresse.

58. Shoppa tillsammans 🛍️

Kör en shoppingrunda tillsammans och låt det vara second hand-produkter som gäller. Om ni vill ha lite kul kan ni tävla om att se vem som kan hitta det bästa/finaste/fulaste föremålet för 50 kr.

59. Dansa 💃 


If you feel comfortable enough, go out and dance at a nightclub. Or why not try a different kind of dance such as salsa, Lindy hop, or bugg.

60. Utforska ett nytt område 🗺️

Ta chansen att promenera runt och utforska en ny del av staden där ni bor, såsom en förort som ni aldrig har varit i tidigare.

61. Chokladprovning 🍫 

Upplev något annorlunda och prova på att gå på en chokladprovning. Det kan kosta lite, men det är värt det - och det är gott!

62. Pistolskytte 🔫

Prova något helt nytt – upplev äventyret på en skjutbana. Känna spänningen och upplev äventyret.

63. Åk pulka 🛷


Släpp loss barnet inom dig och åk pulka. Upplev spänning, adrenalin och lekfullhet under den här dejten. Det är lättare om det är vinter.


Bra jobbat! Föreslå gärna aktiviteter som syftar till att ni inte sitter och granskar varandra hela tiden. Var helt enkelt aktiva och ha kul. Bedöm varandra senare i processen.

Kom inte bara ihåg att du ska våga, utan föreslå också något som är både spännande och nytt för er att göra. Något som ni inte skulle ha tänkt på att göra annars.

Väl lyckat!